יום רביעי, 14 בספטמבר 2011

השפעותיהם של הריון ושל גלולות על מחלות חניכיים

הנה מספר עובדות מועילות על מחלות החניכיים ועל הקשר בינן לבין נשים הרות או נשים המשתמשות בגלולות למניעת הריון. ראשית, כמעט כל מחלות החניכיים נגרמות על ידי רובד של חיידקי-שן, המהווים 90% מהבעיה. כאשר החיידקים נשארים על השיניים לאורך זמן הם גורמים לדלקות חניכיים (המתבטאות בנפיחות ובדימום). צחצוח ושימוש בחוט דנטלי באופן יומיומי ויסודי יסייעו למזער את הבעיה. מומלץ לבקש מרופא השיניים או מהשיננית לבדוק את מצב הפה לאחר שניקיתם אותו היטב, ולתת טיפים לשיפור הטכניקה שלכם.

השפעותיו של רובד החיידקים ניכרות במיוחד אצל נשים הרות במהלך השליש הראשון - דלקת חניכיים בהריון - מצב המכונה "דלקת חניכיים הריונית" - או אצל נשים הלוקחות גלולות נגד הריון. בשני המקרים עלולה עלייה ברמת הלחץ להשפיע לרעה על מערכת החיסון וכן על בריאות החניכיים, כאשר מדובר בלחץ משמעותי מאוד (מבחינה פיזית או רגשית). רמת לחץ כזו עלולה לפגוע ביכולת ההתנגדות של גופכן לזיהומים. לדוגמה, הלחץ מעלה את רמות ההורמונים כגון קורטיזול ואדרנלין, שניהם בעלי השפעה על ההתנגדות ועל הפגיעוּת לדלקות ולזיהומים. הקפידו לישון ולאכול היטב.

לגבי הקשר בין הגיל לחומרת המחלה, באופן כללי, ככל שיש חיידקים רבים יותר על השיניים למשך זמן ארוך יותר, כך תחמיר מחלת החניכיים. "מחלת חניכיים" היא מושג כללי המתאר קבוצת מחלות המביאות כולן לאותה תוצאה - אובדן של רקמות חיבור ועצם התומכות בשיניים, דבר הגורם להן בסופו של דבר להתנדנד ולנשור. רק 10% מהאוכלוסייה מגיעים לרמה מתקדמת כל כך של מחלת חניכיים, שממש מסכנת את שיניהם. בגיל 30 אולי תתחילו לסבול מתסמיניה של מחלת החניכיים, אבל את האבחנה החד-משמעית ואת הערכת ההיקף של הבעיה יוכל לספק רק רופא השיניים. סביר להניח שבעזרתו תצליחו לעצור את התקדמות המחלה, להשתלט על גורמיה ולטפל בנזקים שהספיקה לחולל.

הדרך הטובה ביותר להתגונן מפני המחלה היא לנהוג לפי המלצותיו של רופא השיניים ולהיבדק אצל רופא מחלות חניכיים. הרופא הקבוע יוכל להפנותכם למומחה שעליו הוא סומך, בעל הידע והמיומנות הדרושים לשיקום בריאותן של רקמות החניכיים שלכם בדרך הבטוחה ביותר.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה