יום שני, 1 באוגוסט 2011

מלחמתן של החמוציות בעששת

מדענים גילו שהחמוציות הצנועות מכילות מספר נוגדי חמצון (פלבונואידים), שביכולתם לסתור את השפעותיו המזיקות של החיידק סטרפטוקוקוס מוטאנס, הגורם לעששת.

חמוציות למלחמה בעששת בשיניים
העששת היא המחלה הזיהומית האוראלית הנפוצה ביותר אצל בני האדם. יותר מ-95% מכלל המבוגרים סבלו ממחלה זו ומהשלכותיה. בקרב ילדים בני 5-17 היא נפוצה יותר מאסתמה, מקדחת השחת ומברונכיט כרוני.

עששת בשיניים נגרמת עקב תגובה בין חיידק מסוים לבין שאריות מזון על משטח חשוף של שן. העדות הקלינית הראשונה לתגובה זו היא הצטברות של אבן-שן; אבן-השן היא למעשה בִּיוֹפילם, אוכלוסיית חיידקים המתפתחת על פני השן ונתונה במעין רשת פוליסכרידית (רב-סוכרית). עד מהרה מתחילים חיידקים מפרישי-חומצה כגון סטרפטוקוקוס מוטאנס לייצר את חומצותיהם בתוך הרשת, ולאורך זמן ממיסות אלה את חומר השן.


החמוציות מכילות שפע של חומרים ביולוגיים, כגון פלבונואידים (למשל קוורצטין ומיריצטין), חומצות פנוליות (חומצה בנזואית), אנטוציאנינים, טאנינים דחוסים ועוד רבים וטובים. במחקרים הוכח שרבים מחומרים אלה: (1) מעכבים את פעולתם של אנזימים הקשורים להיווצרות הרשת הפוליסכרידית של אבן-השן, (2) מונעים את היצמדות החיידקים אל משטח השן, (3) מונעים יצירת חומצה ו-(4) מורידים את סבילותם של החיידקים עצמם לחומצה.


הצעד המחקרי הבא יהיה זיהויים של הרכיבים הפעילים הספציפיים בחמוציות, כדי שניתן יהיה למצותם ולהשתמש בהם כנוגדי עששת\אבן.

אולי יעניין אותך גם:
משחת שיניים עם אלוורה - למניעת עששת


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה