יום ראשון, 29 בינואר 2012

מחלות חניכיים -הראה לי את חיידקיך ואומר לך מי אתה


זיהומים בחלל הפה נמנים עם המחלות הנפוצות ביותר שנגרמות ע"י מיקרואורגניזמים. העששת פוגעת אמנם בשיניים בלבד, אבל נמצא קשר מובהק בין מחלות החניכיים לבין מחלות רציניות אחרות, כגון מחלות לב כליליות, שבץ, סוכרת ודלקת ריאות חיידקית, כמו גם לידה מוקדמת ומשקל ילוד נמוך. גם זיהומים פטרייתיים הופכים משמעותיים יותר, למשל בשילוב עם הפרעות של מערכת החיסון.

בניגוד למחלות הזיהומיות הפשוטות, הנגרמות כתוצאה ממין אחד ויחיד (למשל שפעת או הרעלת מזון), זיהומים בחלל הפה הם סיפור מורכב, המערב מיקרואורגניזמים רבים.
כגורמי סיכון להתפתחות עששת ופריודונטיטיס (מחלת חניכיים) בולטים במיוחד סטרֶפּטוֹקוֹקוּס ולָקטוֹבָּצילוּס (לעששת) ואָגרֶגָטיבָּקטֶר ופּוֹרפירוֹמוֹנאס (לפריודונטיטיס), ונוכחותם מסייעת באבחנה. בשנות ה-90 גילו חוקרים שזיהוי המיקרואורגניזמים הקשורים למחלות אלה תורם רבות להערכת הסיכונים ולשיפור יכולת החיזוי הקלינית, ולפיכך לטיפול מוצלח בזיהומים אלה.

מיקרוביולוגיה ברפואת החניכיים:
החיידקים ותוצריהם המטבוליים תורמים לאובדן של רקמות החניכיים והרקמות שמסביב לשתלים. התפתחות הזיהום מחייבת נוכחות מתמדת של חיידקים בכיסים שבחניכיים וסביב השתלים. הפלאק שמתחת לחניכיים הוא בִּיוֹפילם, המורכב מ=500 סוגים שונים של חיידקים, ולא כל החיידקים שנוכחים בכיסי החניכיים תורמים חלק שווה לזיהום. התפתחותם של מחלת חניכיים חמורה ושל סיבוכים באזור השתלים (פֶּרי-אימפּלָנטיטיס) קשורה לנוכחותם של חיידקים מזנים מסוימים.

הממצאים הקליניים מבדיקות סטנדרטיות כגון עומק גישוש באמצעות מכשיר, אובדן של רקמת חיבור ודימום בעת הגישוש, מאפשרים איתור של מוקדי הסיכון רק כאשר נגרם כבר נזק בלתי הפיך לרקמות, אינם מאפשר חיזוי של הצורך בטיפול אנטיביוטי ומספקים מידע מוגבל בלבד לשם התאמת האנטיביוטיקה לסוג הזיהום.

אבחון באמצעות מיקרואורגניזמים מאפשר חיזוי מדויק בהרבה ועל כן מהווה גורם חיוני בבחירת הטיפול, מאפשר התאמת האנטיביוטיקה לסוג החיידק, מאפשר מדידה של הצלחת הטיפול והינו בטוח מאוד.

כדי להפיק מבדיקה מיקרוביולוגית כזאת מידע שימושי ומדיד לצורך הטיפול בחניכיים, עלינו להיות מסוגלים לחזור עליה שוב ושוב ועליה להיות רגישה ומדויקת במיוחד, לאפשר השוואה בין הנתונים וחשוב מכל - לאפשר כימות מדויק של החיידקים.

שיטת Carpegen® לאיבחון החניכיים
השיטה מבוססת על שכפול דנ"א (במכשיר מיוחד הנקרא PCR, לריבוי מלאכותי של דגימות דנ"א חיידקיות לצורך ניתוחן), בחיפוש אחר שישה אורגניזמים המאפיינים פריודונטיטיס ופריאימפלנטיטיס, כמו גם כימות של העומס החיידקי כללי.
מידע לצורך קבלת החלטות בתכנון הטיפול.
מעקב אחר הצלחת הטיפול.
הערכת סיכונים לפני השתלות, כתרים וטיפולים אורתודונטיים.
תיעוד הטיפול האחראי וההולם (אפילו במקרים של התפרצות מחודשת).

יתרונות Carpegen® לאיבחון חניכיים
שכפול דנ"א חדשני בזמן אמת - PCR (Polymerase Chain Reaction) היא האנליזה העדכנית והאמינה ביותר כיום, המאפשרת ניתוח מדויק וספציפי של חיידקים גורמי-מחלות בחניכיים.

ספציפיות גבוהה - מתאפשרת ע"י הוספת אינדיקטור המגיב למינים מסוימים בלבד. כך נפסלים כל המינים הקרובים שאינם גורמי-מחלות.

רגישות גבוהה - סף הזיהוי המינימלי של המערכת עומד על 100 תאים חיידקיים מכל סוג, נמוך בהרבה מסף הזיהוי של כל שיטה אחרת כיום. כך מובטח זיהוי אמין אפילו אם מדובר בדגימה נדירה. בנוסף לכך, מכיוון שמדובר בזיהוי של דנ"א שהיא מולקולה יציבה, ניתן לפסול תוצאות שליליות שקריות הנובעות מהתיישנות הדגימה.

טווח המיקרואורגניזמים - הבדיקה מזהה את ששת המינים האופייניים החשובים ביותר לפריודנטיטיס ולפריאימפלנטיטיס:
- Aggregatibacter actinomycetemcomitans (אָגרֶגָטיבָּקטֶר)
- Porphyromonas gingivalis
- Tannerella forsythia
- Treponema denticola
- Fusobacterium nucleatum ssp.
- Prevotella intermedia

עומס חיידקי כולל - פרט חיוני לאיבחון המיקרוביאלי, מפני שזו הדרך היחידה להשוואה אמינה בין התוצאות (בדומה ליחידות [מ"ל וכו'] בכימיה). כך ניתן לתקן את הסטיות הבלתי-נמנעות הנובעות ממהלך הדגימה.

כימות מדויק - מאפשר להעריך במדויק את המצב המיקרוביאלי לפני הטיפול ואחריו.

בקרת איכות ואוטומציה - PCR בזמן-אמת מאפשר בקרה ואוטומציה ללא תחרות של התהליך האיבחוני כולו. יעילותה של כל תגובה נבדקת בהשוואה לתקן הדרוש. בשילוב עם הבקרה הפנימית ניתן לפסול תוצאות שליליות-שקריות ותוצאות נמוכות במידה חריגה. הדגימות מעובדות במעבדה ללא מגע אדם כמעט. לאחר ההגעה למעבדה מתויגות הדגימות בברקוד, כך שאין שום אפשרות לבלבול בין הדגימות או התוצאות. כל הליכי המעבדה מבוצעים ע"י מכונות (רובוט המטפטף מנות מדודות, מכשיר ה-PCR, מחשב להזנת הנתונים), הקוראות את הברקוד ומזהות את הדגימה ללא כשל. מיד לאחר קבלת התוצאות מיוצר דו"ח באופן אוטומטי. לפיכך אין שום אפשרות להשמיט תוצאות, לערבב ביניהן או לפרשן בצורה סובייקטיבית או שגויה, ותמיד ניתן לקבל תוצאות הניתנות להשוואה.

דיווח התוצאות
סכום מפורט וברור של התוצאות הוא כלי חשוב לתקשורת עם המטופלים ולהנעתם לכיוון הנכון. הדו"ח נשלח בצירוף המלצות אישיות התואמות את התוצאות המיקרוביאליות, בהתבסס על המלצותיו העדכניות של האיגוד הגרמני לפריודונטולוגיה. הדו"ח מוכן תוך ימים ספורים וניתן לשלחו מראש בפקס או בדוא"ל לפי בקשה.

השימוש בשיטת Carpegen® לאיבחון החניכיים:
תכנון הטיפול הפריודונטלי - לכיסים עמוקים יותר מ-4-5 מ"מ, לכיסים מלאים במוגלה, ככלי לבחירת טיפולים (כלומר סוגי האנטיביוטיקה המתאימים), לזיהוי מדויק של חיידק-המפתח אָגרֶגָטיבָּקטֶר (והשפעת הטיפול עליו) וככלי לתכנון הטיפול בפריאימפלנטיטיס.

מעקב אחר הצלחה - לאחר הטיפול הראשוני, בשלב ההטמעה *** ירדן, אין לי מושג מה זה השלב הזה (recall phase). אם אתה מבין על מה מדובר, תקן. אם גם אתה לא יודע, מציעה שתמחק את שתי המלים האלה לגמרי מהטקסט *** לזיהוי הדבקה חוזרת.

הערכת סיכונים - לפני השתלות, הרכבת כתרים וטיפול אורתודונטי אצל חולי פריודונטיטיס.

דגימה ומשלוח:
מכיוון שהמינים האופייניים שברצוננו לזהות הם חיידקים אנאירוביים (שאינם משתמשים בחמצן או אינם סובלים אותו), יש לאסוף את הדגימות מהכיסים העמוקים ביותר.
בזכות רגישותה הגבוהה של מערכת Carpegen®, אין בעיה לדגום גם אם החניכיים מדממים מעט, אם כי יש להימנע מדגימה מכיס שבו דימום כבד המעורב במוגלה. את הדגימות יש לאסוף לאחר הטיפול הראשוני. לפני הדגימה יש לנקות את פני החניכיים מסביב, כדי להפחית את כמותם של המיקרואורגניזמים שאינם קשורים לעניין.
מקלות הנייר הנושאים את דוגמיות הפלאק נשלחים אל מעבדות Carpegen GmbH בתוך מבחנות יעודיות באריזות מיוחדות של החברה.
בתוך מספר ימים מקבלת הדגימה במעבדה תקבלו את סיכום התוצאות לצד ההמלצות המבוססות עליהן.

אם תוצאות הבדיקה שליליות לכל המינים האופייניים, במרבית המקרים ניתן להניח שמצב החניכיים יציב. ככל שכמות המינים הללו גבוהה יותר, כך עולה הסיכון לאובדן מתקדם של רקמות החיבור הפריודונטליות. הדבר נכון גם לגבי מספריהם המוחלטים של החיידקים וגם לגבי כמותם היחסית מתוך העומס החיידקי הכולל. באופן כללי ניתן לומר שהסיכון גבוה יותר כאשר נוכחים מספר מינים אופייניים, מאשר אם נוכח מין אחד בלבד. היוצא מן הכלל הוא האָגרֶגָטיבּקטֶר, מין-המפתח הראשי הגורם לפריודונטיטיס.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה